Meteor, meteroit nedir? Dışarıda bulduğumuz garip şekilli bir taşın göktaşı olduğunu nasıl anlarız? Gelin bu yazımızda buna değinelim. Bir insanın jeolojik olarak keşfedebileceği en sıra dışı ve değerli parçalardan biri, kuşkusuz, meteoritlerdir. Meteoritler, daha önceden de detaylarını anlattığımız üzere, uzay boşluğundan Dünya’ya düşen ve atmosfer boyunca tamamen yanmamayı başaran (dolayısıyla bir kısmı yeryüzüne ulaşabilen) kaya veya metal parçalarıdır. Meteoritler aşırı nadirdirler; ancak eğer yeterince şanslıysanız birini keşfetme ihtimaliniz vardır, çünkü tahminlere göre Dünya’ya her gün 10-50 arası meteorit düşmektedir.[1] Elbette, bu meteoritlerin önemli bir bölümü okyanuslara, geri kalanlarıysa insanlar tarafından…
Okumaya Devam EtKategori: 5N1K
Şişe Kapaklarındaki Mavi Plastikler Tam Olarak Ne İşe Yarar?
Çocukken şişe kapaklarındaki mavi plastik leri çıkarmak için can atardık. Altında “BEDAVA” yazıp yazmadığını görmek için heyecanla çıkarırdık ancak çoğu zaman “TEKRAR DENEYİNİZ” yazısıyla karşılardık. Bu minik mavi plastik lerin oraya öylesine koyulmuş gibi göründüğüne bakmayın, aslında oldukça önemli bir işlevi var. Bakalım neymiş bu?
Okumaya Devam EtKutuplarda Güneş Neden Batmaz? Gece ve Gündüz Eşitliği
Gezegenimizin eşsiz bir güzelliği ve üzerinde uzun yıllardır devam eden bir yaşam dengesi bulunuyor. Güneş’in ve kendi etrafındaki hareketi, Güneş’e olan kilit noktadaki uzaklığı ve daha nice faktör, kendisini bizler için üzerinde yaşanılabilir kılıyor. Fakat tüm bunlar, gezegenimiz hakkında birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de kutuplarda güneş neden batmaz? Bunlar çok kafa karıştırıcı boyutlara ulaşsa da biz bu içeriğimizde başta karışık görünebilen fakat aslında oldukça basit olan bir konuya, kutuplardaki gece ve gündüz süresinin uzunluğuna değineceğiz. Kutuplarda güneş neden batmaz? Gelin inceleyelim…
Okumaya Devam EtSatranç İlk Ne Zaman Oynandı ve Nasıl Bulundu?
Bugün birlikte günümüzde çokça oynanan, fiziksel güç yerine düşünce gücü gerektiren, 7’den 70’e herkesin oynayabileceği satranç oyununu inceleyeceğiz. Satrancı hep duymuş ya da oynamayı biliyor olsak da nereden geldi bu oyun? Kimin aklına geldi 64 kareye 32 taş dizip hepsine ayrı görevler vermek? Gelin birlikte inceleyelim. Mısır piramitleri birçok konuda gizem taşımasının yanı sıra, satranç oyunu için de gizem taşımaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalardan gelen bulgulara göre yaklaşık 4000 yıl önce duvarlardaki kabartmalarda kralların satranç benzeri bir oyun oynadığına rastlanmıştır. Satranç hakkında ilk yazılı belgeler ise M.S 3-4. yüzyılda yaşamış olan Hint Hükümdarı II.…
Okumaya Devam EtYabancı Dil Nasıl Öğrenilir? Kaç Yaşında? Kaç Kelime? Kaç Saat?
Herkes benzer durumda: Ya kendisi yabancı dil öğrenmek istiyor ya da çocuğuna yabancı dil öğretmek istiyor. Birçok insan, öğrenememekten şikayetçi. Birçok insan, ne kadar zaman ayırması gerektiğini bilmiyor. Birçok insan ise “Kaç kelime yeterli olur?” sorusuna takılmış halde. Çocuğunu günümüz dünyasına hazırlamak isteyen ebeveynler, erken başlamanın avantajlarını sorgularken kimisi de geç mi kaldık acaba diye umutsuzluğa kapılmış durumda… Bu yazımızda kaç yaşında başlanması gerektiğini, kaç kelimenin yeterli olacağını ve kaç saat gerektiğini bilimsel yönlerden ele alacağız. Genel olarak herkesin ilk hedefi İngilizce öğrenmek olduğu için İngilizceyi ele alıyoruz. Bu yazımız…
Okumaya Devam EtTetris Nedir? Çocukluğumuzun Oyunu Tetris Nasıl Geliştirildi?
Tetris, farklı şekillerdeki blokların aşağıya düşerken, ekranda yatay bir sıra oluşturmak için bloklarda düzenleme ve döndürme yapılmasına dayalı bir oyundur. Bir veya birden fazla düz sıra oluşturulduğunda, sıralar kaybolur. Zaten oyunun amacı da, blokların olabildiğince uzun süre ekranın üst kısmına yığılmasını önlemektir. 80’ler ve 90’larda popüler olmuş ve bağımlılık yaratmış bu oyunun ortaya çıkış hikayesine bir bakalım ve bu ilginç oyundan matematikle ilgili neler öğrenebileceğimize bir bakış atalım. Dünyanın gördüğü belki de en büyük bulmaca mucitlerinden biri olan Henry Dudeney, küçüklüğünden beri satranç oynamaya ve matematik problemleri üzerinde düşünmeye meraklıydı.…
Okumaya Devam EtEn Güvenli Ulaşım Yolu veya Aracı Hangisidir?
Taşıtların güvenliği, zamana ve mekana bağlı olarak değişebilmektedir. Örneğin otomobil teknolojisinde yaşanan gelişimler sayesinde son birkaç on yıl içinde arabalardan kaynaklı ölümler dikkate değer miktarda azaltılabilmiş, spesifik bir kaza sırasında sürücü veya yolcuların ölüm riski önemli ölçüde azaltılmıştır. Yapay zeka destekli otomatik pilot ile yönetilebilen araçların gelişmesiyle birlikte, kaza ve ölüm oranlarının daha da azalması beklenmektedir. Benzer gelişmeleri, diğer ulaşım araçlarında görmek de mümkündür. Benzer şekilde, ülkeye bağlı olarak da bir ulaşım yolunun güvenlik seviyesi değişebilir. Örneğin fiyatların artmasına bağlı olarak belirli standart özelliklerin masraflarını bile karşılayamama durumunda, birçok ülkede…
Okumaya Devam Et8D Müzik: Ambisonik Müzik Nedir? Bize Neler Öğretebilir?
İnsanların gerçekliği yapay bir şekilde üretme çabalarının bir örneği: 8D Müzik. 3 boyutlu görüntüler bize eskisi kadar yabancı değil, birçok insanın evinde 3 boyutlu görüntü sunan televizyonlar mevcut, aynı şekilde birçok sinema salonunda 3 boyutlu filmler izleyebilirsiniz. 3 boyutlu görüntülere alıştık peki ya 3 ve hatta 8 boyutlu müzik? Devam etmeden önce, eğer daha önce karşılaşmadıysanız, aşağıdaki videoda 8D sesi tecrübe edebilirsiniz. Kulaklıklarınızla, yüksek sesle ve konsantre olarak dinlemenizi öneririz.
Okumaya Devam EtMichelin Nasıl Dünyanın En Ünlü Yemek Otoritesi Haline Geldi
İster gelişmekte olan bir restoranın işletmecisi olun, ister sadece iyi yemekleri keşfetmeyi seven biri olun, eminiz ki Michelin Rehberi ‘ni veya Michelin Yıldız Derecelendirme Sistemi ni duymuşsunuzdur. Bu rehber, yüzyılın en çok beklenen ve en ünlü yemek el kitabıdır; çünkü küresel çapta, mutfak peyzajında sunulan en yüksek standartları ve kaliteli yiyecekleri temsil etmektedir. Bazı eleştirmenler tarafından bu rehber, “mutfak dünyasının kutsal kitabı” olarak adlandırılır. Bu yıldız derecelendirmeleri, herhangi bir restoranın kaderini belirleyebilir. İlk kez bir Yıldızı alanlar, bir gecede işletmelerine uluslararası ün ve muazzam sayıda müşteri akışıyla kazandırabilirken, Yıldızı kaybeden restoran…
Okumaya Devam EtAnnie are you OK? (Eni Vici Vokke) şarkısındaki Annie Kim?
Michael Jackson ’ın efsanevi şarkısı Smooth Criminal ‘ın meşhur kızı Annie Are You OK? daki Annie den bahsedeceğiz. Michael Jackson’ın efsanevi şarkısı Smooth Criminal’ı bilmeyen yoktur. 7. stüdyo albümü olan Bad’in en meşhur parçalarından birisi olan bu şarkıyla ilgili o kadar çok ilginç şey var ki… Örneğin kütleçekimine karşı eğilme hareketinin fiziğiyle ilgili başlı başına ayrı bir yazımız mevcut. Ama bugün, şarkının en bilindik kısımlarından birine, “Annie are you OK?” sorusuna odaklanacağız. Ya da bizim memlekette bilindiği şekliyle: “Enni vici vokki”. Michael Jackson tarafından tam 42 defa sorulan bu soru,…
Okumaya Devam Et