Hangi mevsim hangi renk giysi giyilir, Yaz aylarında siyah giyilir mi, Siyah mı güneşi çeker beyaz mı, Yaz aylarında siyah şapka takılır mı? Bu tip sorular aklımızı kurcalıyor olabilir. Yada bir tişört giyeceğimiz zaman o mevsimin şartlarına göre giyiniyor olabiliriz? Peki gerçekten düşündüğünüzü gibi mi? Yaz aylarında siyah renkli giysi giymek bizleri çok mu terletir, yoksa siyah bir giysiyi kışın az gelen güneş ışınlarını çekmek için mi giymeliyiz? Detaylar içeriğin devamında… Hangi Mevsim Hangi Renk Giysi Giyilir Bir çoğumuz soğuk kış günlerinde koyu renkli giysileri ve sıcak yaz aylarında açık…
Okumaya Devam EtKategori: Bilim
Meteor Nedir? Bir Taşın Göktaşı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Meteor, meteroit nedir? Dışarıda bulduğumuz garip şekilli bir taşın göktaşı olduğunu nasıl anlarız? Gelin bu yazımızda buna değinelim. Bir insanın jeolojik olarak keşfedebileceği en sıra dışı ve değerli parçalardan biri, kuşkusuz, meteoritlerdir. Meteoritler, daha önceden de detaylarını anlattığımız üzere, uzay boşluğundan Dünya’ya düşen ve atmosfer boyunca tamamen yanmamayı başaran (dolayısıyla bir kısmı yeryüzüne ulaşabilen) kaya veya metal parçalarıdır. Meteoritler aşırı nadirdirler; ancak eğer yeterince şanslıysanız birini keşfetme ihtimaliniz vardır, çünkü tahminlere göre Dünya’ya her gün 10-50 arası meteorit düşmektedir.[1] Elbette, bu meteoritlerin önemli bir bölümü okyanuslara, geri kalanlarıysa insanlar tarafından…
Okumaya Devam EtDoğada Bulunan Tüm Elementler – Periyodik Tablo
Maddenin temel yapı taşı olan element nedir? Doğada nerelerde bulunur? Periyodik tablo nedir, periyodik tablo özellikleri nelerdir ve elementler periyodik tabloda neye göre sıralanmıştır? Tüm bu soruların cevapları bu serimizde… Element Nedir? Bir element, kimyasal olarak tanımlanmış ve benzersiz bir atom numarasına sahip olan saf bir kimyasal maddedir. Her element, atom çekirdeğinde bulunan proton sayısına göre belirlenen bir atom numarasıyla tanımlanır. Atom numarası, bir elementin kimyasal özelliklerini belirler ve periyodik tabloda her elementin yerini belirler. Her elementin kendine özgü bir sembolü vardır ve bu semboller, kimyasal formüllerde ve denklemlerde kullanılır.…
Okumaya Devam EtMatematik Bir Keşif mi, Yoksa İcat mı?
Matematik, her ne kadar çok zor bir uğraş olsa da, herkesin gücünü ve güzelliğini takdir edebileceği bir yapıdır. Aslen miktar, yapı, uzay ve değişim gibi olguları araştırmakta kullanılan matematiğin tam bir tanımını yapmak gerçekten çok zordur. Hepimizin bildiği gibi matematik, sayılarla ve sembollerle uğraşır. Bunları kullanarak, Evren’de var olan ve hatta var olmayan (veya var olsa da, matematikteki gibi idealize olmayan) yapı, olay, olgu ve süreçleri tanımlamakta ve izah etmekte kullanılır. Örneğin matematikte türev kavramı Evren’deki değişim olgusunun karşılığıdır. Peki türev, Evren’de gerçekten var mıdır? Yani Evren’de değişimin var olma…
Okumaya Devam EtÖlüm Vadisi’ndeki “Yürüyen Kayalar” Nasıl Hareket Ediyor?
California çölünde dünyanın en “gizemli” olaylardan birisi bulunur: Ölüm Vadisi’ndeki “yürüyen kayalar”… Bu kayaların hareketlerinin sırları nihayet 27 Ağustos 2014 tarihinde PLOS One dergisinde yayımlanan bir makaleyle nihai olarak çözüldü ve hareketlerinin tüm detayları açıklandı. Bunlar çığdan dolayı dağlardan düşen, nehir yataklarında akan su ile taşınan yada hayvanlar tarafından kenara itilen, sıradan kayalar değildirler. Bu kayalar (bazıları 300 kilogram civarındadır) düz bir çölde, sert ve kupkuru çamurun üzerinde izler bırakarak hareket ediyorlar ve bunlardan bazılarının bu şekilde aldıkları yol yüzlerce metreyi bulabiliyor. Ancak sorun, onları hareket ettirenin ne olduğunu bilmiyor…
Okumaya Devam EtSpaceX Mars’a Yolculuk İçin Denemelere Başladı
SpaceX, bugün Türkiye saati ile gece 2 ye doğru Starship SN8 in deneme uçuşunu gerçekleştirdi. Yıllardır geliştirilmekte olan projede bir sonraki deneme yani SN9, dün gerçekleştirilen SN8 deki raporlarda esas alınarak geliştirilecek. SN, Serial Number demek ve SpaceX, her uçuş denemesinden sonra bir önceki uçuş hakkındaki bilgileri yeni uçuşa aktararak ilerliyor.
Okumaya Devam EtÖnce ABD Sonra Romanya’da Görülen Monolit Nedir?
Birçoğumuz monoliti, ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in en önemli eserlerinden biri olan ‘2001: A Space Odyssey’ filminin açılış sahnesinde görmüştük. Günümüzde ise Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde ortaya çıkarak dünyadan merak uyandıran monolit bir süre sonra kaybolmuş ve bir kaç gün sonra Romanya’da da ortaya çıkarak yeniden gündeme gelmişti. Daha sonra yine Amerika Birleşil Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yeni bir monolit keşfedilmişti. Peki nedir bu monolit ve nasıl oluşur? Monolit, yekpare taş veya kayadan meydana gelen, görünüşte dağ benzeri bir jeolojik veya teknolojik, büyük boyutlu bir kitledir. Sıklıkla çok sert ve katı…
Okumaya Devam EtDoğanın Gürültücü Doğal Termometreleri Cırcır Böcekleri
Cırcır böcekleri, yaklaşık 2 cm boylarında olurlar. Gündüzleri kendilerine bir çukur kazarak gizlenir ve geceleri de içerisinde saklanırlar. Yaz günlerinde en çok duyduğumuz sesi de bu zaman çıkartırlar. Kolay kolay görünmemelerinin nedeni de budur diyebiliriz. Bir cins çekirge olan cırcır böcekleri Gryllidae (cırcır böceğigiller) familyasından, dünya genelinde 3000 e yakın türü olan, masalların ünlü tembel kahramanlarıdır. Gerçekte tembelmidirler bilinmez ama gündüzleri genellikle kazdıkları çukurda tek başlarına geçirmeleri. Gece olduğunda ise bitmek bilmez ötme benzeri sesleri onların tembel olduğu kanısını yerleştirmiştir. Yaklaşık 2 cm boyunda, parlak kahverengi veya siyah renkli, yuvarlak…
Okumaya Devam Et