Linux, günümüzde çok kullanılan işletim sistemlerinden biri. Bunun nedenlerinden biri de bu işletim sistemini kullanırken özgür olmamız. Özgür olmamızı sağlayan şey ise linux komutları. Bu yazımızda linux da en çok kullanılan 100 komut u göreceğiz. ls komutu ne işe yarar? ls: Dizin içeriğini listeler. cd komutu ne işe yarar? cd: Dizin değiştirir. pwd komutu ne işe yarar? pwd: Geçerli çalışma dizinini gösterir. mkdir komutu ne işe yarar? mkdir: Yeni bir dizin oluşturur. rmdir komutu ne işe yarar? rmdir: Boş bir dizini siler. rm komutu ne işe yarar? rm: Dosya yada…
Okumaya Devam EtKategori: Eğitim
Div Nasıl Ortalanır? 5 Farklı Yolla Div Ortalama
Div nasıl ortalanır? En iyi yazılımcıların bile yapamayıp google da arattığı bu ortalama olayı nasıl yapılır? İşte bu yazımızda 5 farklı yolla div ortalamayı göreceğiz. Ayrıca bu yöntemleri başka elemanları ortalamak için de kullanabilirsiniz. 1. Flexbox ile Ortalama Flexbox, içeriği hem dikey hem de yatay olarak ortalamanın modern bir yoludur: .container { display: flex; justify-content: center; align-items: center; height: 100vh; } Teknokodi 2. Grid İle Ortalama CSS Grid ile ayrıca içeriği ortalayabilir: .container { display: grid; place-items: center; height: 100vh; } Teknokodit 3. Mutlak Konumlandırma ile Ortalama Mutlak konumlandırmayı kullanarak…
Okumaya Devam EtAxios vs Fetch – Nedir? Farkları Nelerdir? Api İçin Hangisini Kullanmalıyım?
Modern web geliştirmede HTTP istekleri yapmak temel bir görevdir. İster bir sunucudan veri alıyor, ister form gönderiyor, ister api lerle etkileşimde bulunuyor olun, bu işlemleri gerçekleştirmek için güvenilir araçlara ihtiyacınız vardır. JavaScript, HTTP istekleri yapmak için yerleşik bir fetch api ‘si sağlarken, birçok geliştirici, ek işlevsellik ve rahatlık için Axios gibi üçüncü taraf kitaplıkları tercih eder. Neden HTTP İstek Araçlarına İhtiyacımız Var? HTTP isteklerini ve yanıtlarını işlemek, özellikle hata işleme, yanıt ayrıştırma ve istek yapılandırması dikkate alındığında karmaşık olabilir. Axios ve Fetch gibi araçlar, süreci kolaylaştıran soyutlamalar ve yardımcı programlar…
Okumaya Devam EtLaravel ve Symfony: Avantajlar, Dezavantajlar ve Kullanım Alanları
Laravel ve Symfony, PHP dünyasında en popüler iki framework olarak bilinir. Her ikisi de güçlü özelliklere sahiptir ve geniş bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu blog yazısında, Php nin iki güçlü framework ü Laravel ve Symfony ‘nin avantajlarını, dezavantajlarını ve hangi durumlarda kullanılabileceklerini karşılaştırarak ele alacağız. Laravel’in Avantajları Hızlı ve Kolay Başlangıç Laravel, kullanıcı dostu dokümantasyonu ve kapsamlı rehberleri sayesinde yeni başlayanlar için oldukça erişilebilir. Laravel’in sunduğu hazır yapı taşları ve “artisan” komut satırı aracı, geliştiricilerin hızlıca projeye başlamasını sağlar. Zengin Eklenti Desteği Laravel, geniş bir paket ekosistemine sahiptir. Bu paketler,…
Okumaya Devam EtDevTools Nedir? Tarayıcılarda Geliştirici Araçları Nasıl Kullanılır?
Hepimizin Geliştirici Araçları (Developer Console) olarak bildiği DevTools nedir? Nasıl kullanılır? Bizlere ne gibi avantajlar sağlar? Bu yazımızda developer console a, ne olduğuna, nasıl çalıştığına, harici bir sayfada yada ekranın herhangi bir yerinde nasıl açılacağına, bizlere ne gibi avantajlar sunduğuna bakacağız. DevTools (Developer Console) Nedir? “DevTools,” kısaltılmış bir isimdir ve genellikle “Developer Tools” olarak bilinir. Web geliştiricilerinin tarayıcılarında kullanabilecekleri bir dizi araçtır. Bu araçlar, web sayfalarının yapılarını, performansını, hatalarını ve diğer birçok özelliğini analiz etmelerine yardımcı olur. Genellikle tarayıcıların bir parçası olarak gelirler ve geliştiricilerin web sayfalarını daha etkili bir…
Okumaya Devam EtClient-side Rendering – CSR Nedir – Nasıl Çalışır?
Hiç bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, sayfa yüklenirken yalnızca bir milisaniyeliğine boş bir sayfa gördüğünüz oldu mu? Öyleyse büyük olasılıkla istemcide (client) oluşturulan bir web sitesini ziyaret ettiniz. Peki client-side rendering csr nedir, nasıl çalışır ve web sitelerimizde nasıl bir fark yaratır? İstemci tarafı oluşturma, geliştiricilerin içeriği hedef kitlelere sunma biçimini değiştiren, web tarafından geliştirilmiş bir tekniktir. Oluşturma sürecini sunucudan kullanıcının tarayıcısına kaydırır ve dinamik, etkileşimli ve sürükleyici web deneyimleri oluşturmak için JavaScript’ten yararlanır. Bu makalede client-side rendering ne olduğunu, nasıl çalıştığını, artılarını ve eksilerini inceleyeceğiz. Ayrıca istemci tarafı işlemenin…
Okumaya Devam EtServer-side Rendering – SSR Nedir – Nasıl Çalışır?
Sunucu tarafı oluşturmanın (SSR) popülaritesi son yıllarda arttı. Bu oluşturma yöntemi, web sitesi performansının artmasına, arama motoru görünürlüğünün artmasına ve genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimine yol açar. Peki server-side rendering ssr nedir, nasıl çalışır ve web sitelerimizde nasıl bir fark yaratır? SSR’yi ve nasıl çalıştığını anlamak, web sitelerini optimize etmek ve web ziyaretçilerine üstün kullanıcı deneyimi sağlamak isteyen web geliştiricileri ve işletmeler için çok önemlidir. Bu yazıda server-side rendering in ne olduğunu, nasıl çalıştığını, artılarını ve eksilerini ve SSR kullanma senaryolarını öğreneceğiz. Hazırsanız ssr nedir öğrenmeye başlayalım. Server-side Rendering…
Okumaya Devam EtPaket Yöneticisi Bun İle Url Kısaltma – Bun.js
Gün geçtikte popülerliğini artıran bir JavaScript çalışma zamanı, paket yöneticisi, test çalıştırıcısı ve paketleyicisi olan bun, aynı zamanda bazı işlerimizide kolaylaştırmaktadır. Peki bun ile url kısaltma nasıl yapılır? Bu yazımızda bun ile yeni bir proje oluşturup bunu deneyeceğiz. Uzun URL’ler, hantal doğaları nedeniyle paylaşımdaki zorluklar, okunabilirlik zorlukları, çekici olmayan estetikler ve SEO üzerindeki potansiyel olumsuz etkiler gibi çeşitli dezavantajlara sahiptir. Kullanıcı deneyimini geliştirmek ve bu zorlukları azaltmak için bit.ly gibi bir URL kısaltma hizmetine ihtiyacınız var. Bu makalede Elysia ve MySQL kullanarak bun ile url kısaltma uygulaması nasıl yapılır göreceğiz.…
Okumaya Devam EtBirden Fazla Dizi (Array) Nasıl Birleştirilir
Birden fazla bir dizi nasıl birleştirilir. Bu yazımızda bunu göreceğiz. Peki dizi (array) nedir ve neden dizileri birleştirme gereği duyarız? Array Nedir? Neden Birleştirme Gereği Duyarız? Array(dizi), aynı veri tipinden çok sayıda değişken demektir. Arraye ait değişkenler, sıra numarası verilmiş bir liste gibidir. Bir array i aşağıdaki gibi gösterebiliriz. Peki neden birleştirme gereği duyarız? Bazen tüm verileri toplu bir şekilde göstermek isteyebiliriz, yada veritabanındaki bir sütunumuz array şeklinde kayıt tutuyor ve bir update işleminde verileri çekip, birleştirip tekrar kaydetmek isteyebiliriz. İşte bu nedenlerden dolayı diziyi birleştirmek gerekebilir. Şimdi bazı programalama…
Okumaya Devam EtWeb Animasyonları w/ CSS&JS – 1
Merhaba. Bu içerikte web projeleriniz için html, css ve js kullanarak bir animasyon hazırlayacağız. Bu animasyonumuzda civcimizin gözlerini fare ile hareket ettirebileceğiz. İşte kaynak kodlarımız, HTML CSS Javascript Sonuç Paylaş Takip Et Twitter Linkedin Instagram Google-play Eğitimin, Eğlencenin ve Haberin Sitesi TEKNOKODİ
Okumaya Devam Et