DBeaver Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kurulur?

Herkese Merhaba, Öncelikle DBeaver Nedir, Ne işe yarar, hangi alt yapı üzerinde kuruludur bunlardan bahsedeceğiz. Ardından da Kurulumunu  yapacağız.

DBeaver Nedir?

Dbeaver, Sql istemcisi ve evrensel veritabanı yönetim aracıdır. Veritabanlarına JDBC, ODBC vb.sürücüler ile bağlanılmaktadır. Sorgu yazabileceğiniz bir sorgu editörü de bulunmaktadır. Ayrıca kullanıcıların ihtiyaç duyması halinde yeni özellikler ekleyebileceği bir plugin yükleme özelliği bulunmaktadır. Java ile yazılmış Eclipse platformunda kuruludur.

Ücretli Mi?

DBeaver, Community Edition versiyonunu kullanıcılara ücretsiz olarak sunmaktadır. Açık kaynak kodlu olup, Apache lisansı altında dağıtılmaktadır.

Neden DBeaver Kullanmalıyız?

Çünkü birçok yapıyı içinde barındırmaktadır. Birden fazla veritabanını kullanmak durumunda kaldığınızda farklı uygulamalar yüklemeniz gerekmektedir. Ama Dbeaver sayesinde farklı veritabanlarına aynı platform üzerinden kolaylıkla bağlanabilirsiniz. Kurulumu basit olmakla birlikte diskte çok yer kaplamamaktadır.

DBeaver Kurulumu

İşletim sisteminize uygun yükleme dosyasını resmi sitesinden indirebilirsiniz.

dbeaver

1 ) Kuruluma başladıktan sonra ilk olarak dil seçimi yapılmaktadır.

dil

2 ) Kurulum işlemine Next diyerek devam ediyoruz.

3 ) I Agree diyerek sözleşmeyi kabul edip kuruluma devam ediyoruz.

4 ) For anyone who uses this computer (all users) seçeneğini seçerek tüm kullanıcılarda çalışmasına izin veriyoruz.

5 ) İstenilen component’lerin seçimini yapıp Next diyoruz.

6 ) Uygulamanın kurulumunun yapılacağı dosya yolunu seçip Next diyoruz.

7 ) Install diyerek indirme işlemine başlıyoruz.

8 ) Finish diyerek kurulum işlemini tamamlıyoruz.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra örnek bir veritabanı bağlantısı yapılmasını istiyorsanız Evet diyerek devam edebilirsiniz.

Kurulumdan sonra herhangi bir veritabanına bağlanmak istediğinizde karşınıza bu şekilde bağlantı yapabileceğiniz veritabanları listelenmektedir. Sol menüden kategoriye göre incelemede yapabilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan SQL Server, MySQL, PostgreSQL gibi tüm veritabanlarını desteklemektedir.

Ayrıca uygulamalardan yapılabilen CREATE, ALTER, DROP gibi DDL statementları kullanılarak tablolar, indexler ve kullanıcılar gibi veritabanı nesneleri oluşturulabilmekte ve değiştirilebilmektedir.

Youtube kanalımızdan bizleri takip edebilirsiniz.

TEKNOKODİ

İlgili Yazılar