Yazılımda İsimlendirme Kuralları (Naming Convention) Nedir?

yazılımda isimlendirme kuralları nelerdir

Yazılımda isimlendirme kuralları hem bireysel hem de bir ekiple yazılım geliştirenler için önemli bir konudur. Namespaceler, classlar, metodlar, değişkenler ve sabitler için yazılan kodlarda isimlendirme kurallarını uygulamak ilerleyen süreçlerde hem kendisine hem de ekip arkadaşlarına kolaylık sağlar. Bu isimlendirmelerden bazıları camel case, kebap case, snake case,upper case ve pascal case dir. Yazılımda kullanılan isimlendirme kurallarını inceleyelim.

Yazılımda İsimlendirme Kuralları

camelCase

Camel Case, isimlendirme türünde ilk harf küçük harf ile başlar ve sonraki her yeni sözcüğün ilk harfi büyük olur.

camel case

Örnek: camelCase, teknoKodi

 

Snake_Case

Snake Case, isimlendirme türünde her yeni sözcüğün arası ‘_’ (alt çizgi) ile ayrılır. Kelimeler ilk nasıl başladı ise (büyük yada küçük harf) o şekilde devam eder. Bunlar Upper Snake Case ve Lower Snake Case olarak iki şekilde adlandırılır.

Örnek: tekno_kodi, Tekno_Kodi, Upper_Snake_Case, lower_snake_case

SCREAMING_SNAKE_CASE yada UPPER_CASE

Screaming Snake Case yada bir diğer adıyla Upper Case, isimlendirme türünde bütün kelimeler büyük harfle yazılır ve kelimelerin arası ‘_’ (alt çizgi) ile ayrılır.

Örnek: TEKNO_KODI, SCREAMING_SNAKE_CASE, UPPER_CASE

kebap-case

Kebap Case, isimlendirme türünde ise her yeni sözcüğün arası ‘‘ (tire) ile ayrılır, ve her kelime küçük harf ile başlar.

Örnek: tekno-kodi, kebap-case

PascalCase

Pascal Case, isimlendirme türü ise Camel Case ile aynı sayılabilir, aralarındaki tek fark Camel Case ‘de ilk kelimenin ilk harfi küçük iken, Pascal Case ‘de Her kelimenin ilk harfi büyük yazılır.

Örnek: TeknoKodi, PascalCase, CamelCase

Youtube kanalımızdan bizleri takip edebilirsiniz.

TEKNOKODİ

İlgili Yazılar

Leave a Comment