Sanal ortamda tasarlamış olduğunuz 3 boyutlu nesnelerin soyut birer nesnelere dönüştüren cihazlara 3 boyutlu yazıcı denir.
Bu yazıcılar sayesinde işinize yarayacak herhangi bir aparatı basabilir, tasarlamış olduğunuz bir nesneyi prototipleyebilirsiniz. Yani aklınıza gelebilecek herhangi bir şeyi 3D yazıcılar sayesinde basarak soyut nesneler elde edebilirsiniz.
Tarihine göz atacak olursak ilk patent başvurusu 1980 yılında Japon Doktor Hideo kodama tarafından yapılmıştır. Patent başvurusunda bulunmuş olduğu yazıcı tipi SLA (Stereolithography). SLA tipi 3 boyutlu yazıcılar; ultraviole lazer ışınını fotopolimer reçine ile bir tabla üzerinde buluşturur ve reçine sertleşerek sıvı formdan katı forma geçer. İlk başvuru 1980 yılında yapılmış olmasına rağmen, çesitli finansal zorluklarla karşılaşan Hideo Kodama patent başvurusunu tamamlayamamıştır. Bu nedenle maalesef kendisi 3 boyutlu yazıcıların resmi mucidi değildir.
Bundan 4 sene sonra 1984 yılında bir elektrokimya mühendisi olan Jean Claude Andre yine SLA tipi bir 3 boyutlu yazıcı için patent başvurusunu yapıyor. Jean Claude Andre, aslında Fraktal Geometri (doğanın geometrisi) üzerine çalışmalar yapmaktaydı. Üzerinde çalıştığı bu geometrik şekilleri somut bir nesneye dönüştürme ihtiyacı hissetti ve bu düşünce onu bir 3 boyutlu yazıcı yapımına yönlendirdi. Kendisi gibi mühendis olan 2 arkadaşıyla beraber 2 sene boyunca bu teknoloji üzerine çalışmalarını sürdürüyor ve günümüzün resmi olarak bilinen 3 boyutlu yazıcı mucidi Chuck Hull'dan tam 3 hafta önce patent başvurusunu yapıyor. Ancak kaderi Hideo Kodama ile aynı oluyor. Buluşu ve başvuruyu tamamlaması için gerekli kaynakları bulamayan Jean Claude Andre'nin başvurusu geçersiz oluyor.
Bu olayların ardından 3D teknolojisi mucidi Charless Hull tarafından 1984 yılında patent başvurusu yaparak diğerlerinin karşılaştığı zorluklarla karşılaşmayarak patentini almıştır. 2005 - 2007 yıllarında ilk açık kaynak kodlu, kendi parçalarını bile prototipleyebilen yazıcıları çıkaran projeler sayesinde 3D yazıcılar evlerimize kadar ulaşmıştır.
3D yazıcıların kullanıldığı önemli 2 alan mevcuttur;
- Savunma Sanayi ile kullanılmaya başlanan 3D yazıcılar ile düşük maliyetle denizaltı pervanesi, uçak ve uçaksavar parçası, her türlü silahın parçalarının üretimini yapılabilir.
- Yapay organlar dahi üretebilecek seviyede olan 3D yazıcılar ile sağlık alanında da yagın bir şekilde kullanımı mevcuttur. Bunun örneklerine bakacak olursak;
Son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 virüsü sebebiyle sağlık çalışanlarını korumak adına siperlikli maske üretimleri yetersiz kalmaktadır. Bu soruna çözüm olması amacıyla evinde 3D yazıcısı olanlar, fabrikalar ve daha birçok büyük işletmeler siperlikli maske üretimi gerçekleştirmektedir.
3d yazıcınız ile prototiplediğiniz plaka üretimini gerçekleştirdiğinizde asetatı çevresine geçirip arkasına da kafaya geçirebileceğiniz lastiği taktığınız da siperlikli maskeniz kullanıma hazırdır.