Uzaydan Beynimizin İçine: Neuralink

2020 yılı Dünyadaki herkes için çok zorlu başladı. Başta ülkemizde olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde depremler gördük,  çığ felaketleri yaşadık, uçak kazaları ve yangınlar, Kobe Bryant nin ölümü ve hala etkisi devam eden Corona virüsü salgını. Dünya Corona dan dolayı ekonomik durgunluk içine girip iş yapamaz hale gelirken durmak bilmeyen biri vardı. Elon Musk. Mayıs ayında tekrar kullanılabilir bir sürüm olan Crew Dragon u, içinde 2 astronotla beraber Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderen ve Ağustos ayında tekrar astronotlarla Dünya'ya geri döndermeyi başaran SpaceX' in kurucusu Elon Musk, bu sefer de 2016 yılında kurduğu Neuralink şirketi ile beynimizin içine girmeyi hedefliyor.

Elon Musk

SpaceX - Crew Dragon yazımızı okumak için tıklayın.

Neuralink bir beyin - bilgisayar arayüzüdür. Elon Musk bir kaç gün önce canlı olarak yaptığı sunum ile nasıl çalıştığını bizlere gösterdi.

Gertrude adı verilen bir domuzun beynine bozuk para büyüklüğünde bir çip takılmış ve o çipte bilgisayara bağlanmıştı. Gertrude'nin burnu bir yer ile temas ettiği an bilgisayardaki nöron dalgalanmaları canlı olarak izlenebiliyordu.

Gösterilen domuzlardan birinin çipi sökülmüş ve bunu da çipin kolayca çıkartılıp yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi olarak açıklanmıştı.

Bir diğer domuzda ise beyin ve kalça kısmı olmak üzere 2 adet çip yerleştirilmiş ve tüm hareketleri gözlemlenmeye çalışılmıştı.

neuralink

Sağlık için Neuralink

Çipin amaçlarına bakacak olursak nörolojik hastalıklar, omurilik zedelenmeleri gibi hastalıklar için mücadele etme, insanlığı ele geçireceği söylenen yapay zeka nın karşısında durmak diyebiliriz.

Eğer insanlar üzerinde de çalışmalar olursa nörolojik hastalıkları olan kişiler, hastalıklarını telefon ve bilgisayar ile kontrol edebilecekler. Ancak bunu için beklemek gerekiyor çünkü insanlı deneye henüz geçilmedi ve bu yüzden de seri üretime geçilemiyor.

İşte Elon Musk' ın tanıttığı çipin özellikleri;

  • 23 mm çap ve 8 mm kalınlıkta,
  • Bataryası yaklaşık 1 gün boyunca yetecek,
  • Her bir cihazda 1024 elektrot var; var olan diğer teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor,
  • Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden çok daha ince,
  • Sıcaklık ve basınç gibi verileri ölçebiliyor,
  • Bluetooth ile çalışıyor,
  • Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay, sadece dakikalar içerisinde uygulanıyor,
  • Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek duyulmuyor ve  cihaz takıldıktan sonra beklemeden evinize gidebilirsiniz,
  • Enfeksiyon riski yok,
  • Büyük kasklar, uzun kablolar ve dev sensörler bulunmuyor,
  • Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleriyle yani düşünceler vasıtasıyla kontrol edilmesini sağlıyor.

Youtube kanalımızdan bizleri takip edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Leave a Comment